Kuchnia malucha – Zupa z bobu i ziemniaków

3
2763

Boże, błogosław bób. Bób boski bywa bezsprzecznie! Z wielką radością witam przepis Zuzanki na zupę z bobu i ziemniaków. Bajecznie! Przepis „bazowy” pochodzi z pychotka.pl

„Źródło stąd, modyfikacje własne.

1/2 kg wyłuskanego bobu
2 spore ziemniaki
+/- litr rosołu
1 pęczek cebuli dymki
2-3 łyżki oliwy
bazylia, majeranek, sól, pieprz

Bób podgotować 10 minut w lekko osolonym wrzątku, zalać zimną wodą, obrać. Cebulkę posiekać (część białą i zieloną), ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na oliwie cebulę, bób i ziemniaki, po czym zalać rosołem, przyprawić i gotować do miękkości.

U mnie rosół był z kurczakiem i drobno siekaną włoszczyzną (z mrożonki, a jak), więc nie wyciągałam.”

bobFotka z pixabay.com

Dziecię Zuzanki ma lat 2.

inspiracje_banerZdjęcie pochodzi z pixabay.com i nie przedstawia zupki zrobionej przez Zuzankę, aczkolwiek zupę z bobu jak najbardziej.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here