Proste naleśniki z jabłkiem dla starszego niemowlęcia

5
10658

Zanim zapodam przepis, który podesłała hana80, pozwolę sobie polecieć definicją. Niemowlę, proszę ja was, zaczyna się zaraz po noworodku i trwa do skończenia 1. roku życia. Przy czym starsze niemowlę jest od 6. miesiąca wzwyż. Dla noworodka rezerwujemy pierwszy miesiąc życia, a wszystko, co po pierwszych urodzinach, zaliczamy do zbioru pod nazwą małe dziecko.

No więc (i wiem, że nie zaczyna się zdań od „więc”) hana80 leci z przepisem dla starszego niemowlęcia. Dzieło swoich rąk nazwała naleśnikami, choć na mój gust są to placuszki.  Zresztą polejesz więcej, zajmiesz całą patelnię i wyjdzie ci naleśnik. Do dzieła!

„Wstałam rano przejrzałam kuchnie malucha w celu inspiracji :P, ale maż chciał naleśniki więc podaje przepis bo naleśniczki zajada też młody. Przepis jest prosty jak konstrukcja cepa (o moich zdolnościach kulinarnych niech zaświadczy fakt posiadania czujki p.pożarowej w kuchni :P)

Składniki

1 szk. mąki + trochę
1szk.mleka
1 jajko
1-2 jabłka
olej do smażenia

Przygotowanie

Jabłka obieram i ścieram na grubej tarce, pozostałe składniki wrzucam do miski i mieszam, aż uzyskam konsystencje gęstej śmietany (takiej że trzeba łyżki żeby wyjąć z pojemnika). Jeśli jest za rzadkie, dodaję mąkę  (do tego jest właśnie  to „trochę” w składnikach). Ciasto musi być takie gęste, bo dodaję jabłk,a a one rozrzedzą ciasto. Mieszam ciasto i jabłka razem i nakładam za pomocą łyżki na patelnię (będą miały idealną wielkość do ręki malucha). Smażę na złoty kolor i…. smacznego!

Ja nie daję cukru do przepisu, ale można po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub tym, co kto lubi.

Potrawa nie jest daniem dla alergika (zaradne matki alergików potrafią przystosować prawie każdą potrawę).

Czas produkcji to do 30 minut.

Wiek dziecka: syn je od 8 miesiąca.

Spadam jeść 😛 To, co na zdjęciu, powstało dokładnie z tej ilości, jaką podałam w przepisie.

Zdjęcie hana80

inspiracje_baner

5 KOMENTARZE

  1. Hm przepis mi wygląda na zwykły przepis jak na naleśniki… chyba że to ciasto gęściejsze.. JA robię racuchy drożdżowe.. wtedy do rozrobionych drożdży dodaje mąkę , mleko i zanurzam w takim cieście plastry jabłka. Polecam, warto spróbować, co do ilości ja robię zawsze na „oko” ;D

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here