Kuchnia Malucha – naleśniki dla alergika

4
3031

Alergik to ma jak koń pod górę. Tego nie, na to uważać, z tym ostrożnie, to zaś… to może, ale dla odmiany bardzo nie lubi. Osobiście mam głęboki podziw dla matek uczuleniowców, bo są to osoby po pierwsze cierpliwe, po drugie kreatywne. Jeśli przepisy potrafią obchodzić tak samo gładko jak przeszkody natury kulinarnej, to pogratulować talentu 🙂 Dzisiaj Nika dzieli się przepisem na naleśniki dla alergika. Ku chwale ojczyzny!

Naleśniki dla alergika

Składniki:
  • woda, lub rozpuszczony Nutramigen (Pepti, …)
  • mąka pszenna (gdyby była zakazana, można zrobić na kukurydzianej i dodać trochę mąki ziemniaczanej), ale podobno jest jakaś bezbiałkowa, nie wiem, nie mieliśmy problemu)
  • można dodać kaszki Sinlac
  • ciupinka soli (chyba, że unikamy jej, ale bez niej będzie mdłe)
Przygotowanie:

Połączyć składniki do konsystencji gęstej śmietany. Wlewać małe ilości na mocno rozgrzaną i nasmarowaną tłuszczem patelnię. Konieczne jest robienie małych naleśniczków, ponieważ bez jaja o wiele trudniej wyrób „trzyma się kupy”. Ja robiłam wielkości maksymalnie półtorej piłki pingpongowej.

Z przewracaniem na drugą stronę czekamy chwilkę dłużej, niż tylko do zcięcia się ciasta na patelni. Odwracamy ostrożnie – jak nadmieniłam, naleśniki te są mniej spoiste. Mankament, ale za to bezmleczno-bezjajeczne dziecko może jeść naleśniczki 🙂

nalesniki

Można podawać, jak się tylko zechce – z cukrem pudrem, dżemem, mielonym mięskiem (ja w wersji mięsnej smarowałam je domowej roboty pasztetem dla alergika – przepis na stronie).

inspiracje_banerZdjęcie z pixabay.com

4 KOMENTARZE

  1. spoiwem może być nieco oleju, ja robię na mleku ryżowym, albo lepiej na płatkach owsianych, które zalewam wodą i miksuję do konsystencji gęstej śmietany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here