Coś szybkiego dla gości? Tortilla i łosoś

6
2399

Te chwile, kiedy dryn, dryn, dzwoni telefon i słyszysz, że wpadają, będą za piętnaście minut. JEZUSMARIA! Że syf w mieszkaniu to jedno, ale co im dać do pyska? Nie samą przyjaźnią żyje człowiek. Co prawda gość nie w porę gorszy od Tatarzyna, ale bywa. Oni wpadają, nie ma zmiłuj, trzeba coś smacznego do zapchania japy. I szybkiego, to ważne.

Jest takie coś, co sprawdza się genialnie jako szybki poczęstunek dla nieoczekiwanych gości i jako przekąska przy rozmaitych okazjach. Może służyć nawet za kolację. Podpatrzyłam u koleżanki, zmodyfikowałam do postaci jeszcze prostszej i powiem wam, że robi furorę.

Łosoś, tortilla i ser

Składniki:
  • opakowanie (lub dwa) wędzonych, surowych płatów z łososia (do dostania w każdym hipermarkecie)
  • opakowanie tortilli (najlepsza jest pikantna)
  • opakowanie twarożku lub sera typu feta. Świetnie sprawdzi się serek „Mój ulubiony” (znacie taki?), sprawdzi się mascarpone, sprawdzi się feta, sprawdzi się wszystko, co nie podchodzi wodą i można to gładko rozsmarować.
Przygotowanie:

Tortillę przez parę sekund nagrzewamy w mikrofali. Każdy placek smarujemy serem, układamy na to łososia. Całość zawijamy w naleśnik. Kroimy na równe kawałki i w każdy wtykamy wykałaczkę, a następnie układamy na talerzu.

I to wszystko. Genialne w swojej prostocie, naprawdę.

6 KOMENTARZE

    • Znacznie prostsze i o wiele szybsze 🙂 Koleżanka, od której wzięłam patent, smażyła naleśniki i zawijała w naleśniki. Ale po co smażyć? Tortilla świetnie się nadaje i całośc sprowadzamy dosłownie do pięciu minut roboty 😉

  1. Super przekąska, moim zdaniem jeszcze efektowniej wygląda, jeśli się doda mnóstwo rukoli na warstwę serka. Roladki są wtedy okrąglejsze i bardziej kolorowe 🙂

    • Jasna sprawa! Sam pomysł jest na tyle uniwersalny, że możemy zawijać w tortillę, co chcemy. Sama tortilla jest ciastem neutralnym w smaku i przyjmie wszystko 🙂 Właśnie jest jest w tym żarciu najlepsze – duże pole manewru niewymagające czasu ani szczególnych nakładów finansowych.

  2. Robię takie dosyć często. Polecam też wersję z twarożkiem (no smarowidło musi być), do tego rukola, szynka parmeńska, można też dodać suszone pomidory. Ogólnie to można tu wrzucić to co akurat jest pod ręką. Z oliwkami też robiłam i było smaczne. Fajny blog 🙂

    • Właśnie o to chodzi – tortilla jest tak neutralna, że można wrzucić, co jest pod ręką. Na słono, na słodko, na ostro, jak chcemy. Pełna wolność!
      Dziękuję za miłe słowa 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here