Pyszne, zielone sałatki na imprezę i do obiadu

2
3218

Piąteczek, piątunio. Może gdzieś wychodzicie, bo ja tak 😉 A może ktoś przychodzi do was? A może po prostu z okazji braku okazji macie ochotę na proste do wykonania, szybkie i bardzo smaczne sałatki? Jeśli tak, to chcę wam przedstawić dwie, obydwie spod zielonego sztandaru.

Jedna z nich, czyli sałatka z żurawiną, musztardą francuską i słonecznikiem, jest demonem lekkości nie jest, z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek i genialnie sprawdzi się podczas imprezy. Przepis mam od szwagierki, szwagierka od koleżanki, a skąd koleżanka, to nie wiadomo. Druga sałatka, czyli z koprem włoskim, porem i groszkiem, jest moim eksperymentem kulinarnym i realizacją nieco odjechanej wizji, która po przełożeniu myśli na słowa, a słów na czyny, okazała się bardzo smacznym urozmaiceniem obiadu lub śniadania. Ja wchłonęłam solo, udała mi się! Lecim!

Sałatka z żurawiną, musztardą francuską i słonecznikiem

Składniki:

  • sałata
  • rukola
  • łuskane ziarna słonecznika
  • suszona żurawina
  • ser grana padano (lub parmezan, ale ten pierwszy lepszy)
  • miód
  • cytryna
  • oliwa
  • musztarda francuska

Przygotowanie:

Najważniejszy jest sos. Robimy go z 1 łyżki miodu, 2 łyżek soku z cytryny, 3 łyżek musztardy francuskiej i 4 łyżek oliwy. Sałatę, rukolę, słonecznik i żurawinę mieszamy, ścieramy do sałatki ser grana padano i wszystko polewamy sosem. Odstawiamy, niech się „przegryzie”. Na sylwestrze u szwagierki zeżarłam całą salaterkę i wcale nie jest mi jakoś szczególnie wstyd 😉

Zwróciliście uwagę, że do sałatki nie dodaje się soli? Właśnie. Żadnych przypraw, wszystko broni się samo.

Sałatka z porem, koprem włoskim i groszkiem

Składniki:

  • jogurt typu greckiego
  • groszek konserwowy
  • koper włoski
  • por (wyłącznie biała część)
  • sól (wedle uznania)

Przygotowanie:

Por kroimy w plasterki, koper włoski w kosteczkę, dodajemy groszek, wszystko mieszamy w jogurtem, solimy do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Można udekorować listkami mięty, mięta zresztą nadaje ciekawy aromat, jeśli sobie w sałatce postoi. Uwaga! Sałatka jest ostra i wyrazista w smaku. Można ją złagodzić, podając dla kontrastu kukurydzę z puszki i seler w zalewie (można kupić takie słoiczki z selerem). Obydwa są słodkawe w smaku, może to stanowić świetne uzupełnienie. Ja chciałam na ostro i miałam.

Bierzcie i czerpcie z tego wszyscy, a po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam do naszej darmowej aplikacji Kulinarne Inspiracje (nomen omen), którą można sobie nałożyć na talerz prosto z Google Play.

Notka przeniesiona z mojego drugiego bloga „My, babki”.

2 KOMENTARZE

    • No ba! Wymyśliłam następną, tym razem w innym kolorze. Po cichu kursuję do lodówki i nakładam sobie po trochę, sprawdzając, czy dobra. Im bardziej Puchatek zaglądał do środka… 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here