Co to się działo, co się działo! Gdzieś z pół Polski w tym konkursie startowało! No, pół Polski to przesada, ale zgłoszeń w konkursie „Przepis na chwilę przyjemności z olejem rzepakowym” było dokładnie 98. Propozycje były niezwykle różnorodne, co dowodzi, że olej rzepakowy da się wykorzystać na najrozmaitsze sposoby. Pojawiały się przepisy na – często zaskakujące – sałatki, były ciasta i ciasteczka, były desery, dania główne, pasty, kremy, koktajle, torty, był nawet jadalny peeling do ciała! Szał!

Okazuje się więc, że olej rzepakowy przyda się zarówno łasuchom, jak i dbającym o linię, tym niemającym czasu, i tym celebrującym przygotowania, do pieczenia (świetna stabilność w wysokich temperaturach) i na zimno (neutralny smak i zapach rafinowanego oleju, pasujący do wszystkiego i wysoka zawartość kwasów omega-3), zaprawionym w kuchennych bojach i zupełnym laikom, którzy lubią coś dobrego położyć na talerzu. Bomba!

Jury otrzymało zgłoszenia, przystąpiło do obrad i… oniemiało z wrażenia. Feeria zdjęć – jak człowiek na nie patrzył, miał ochotę schrupać monitor, niezwykła różnorodność przepisów, niesamowite bogactwo smaków. Nie wiem, ile kawy poszło (kto by to zliczył!), temperatura dyskusji mogła poskutkować globalnym ociepleniem klimatu, a ja gryzłam z przejęcia palce 🙂

Drodzy miłośnicy pyszności, po cóż przedłużać, oto zwycięzcy.

Nagroda główna, czyli blender marki KitchenAid otrzymuje Barbara Napiórkowska za przepis na koktajl radości:

barbara_napiorkowska2

Cztery nagrody dodatkowe, czyli kosze piknikowe marki Home & You otrzymują:

1. Kamila Żuławińska za przepis na muffiny z bananami:

dav
2. Katarzyna Woźniak-Gdak za przepis na racuchy z jabłkami:

katarzyna_wozniak-gdak
3. Monika Dyrlica za przepis na pieczeń „czarne serce Jana”:

monika_dyrlica
4. Katarzyna Kaca za przepis na chilli con carne:

katarzyna_kaca
Czy słyszę okrzyki radości? Już można 🙂 Czyste szaleństwo, tłum wiwatuje, ludzie rzucają się sobie w ramiona, confetti sypie się na głowy, ktoś zaczął „Sto lat!” – nie przeszkadzajcie mu, on musi wyrazić emocje 🙂 Serdeczne gratulacje dla zwycięzców, ukłony z mojej strony i chapeau bas. Świetne propozycje i świetne zdjęcia, naprawdę, ludziska, szacunek 🙂

Bardzo się cieszę, że konkurs „Przepis na chwilę przyjemności z olejem rzepakowym” zaowocował tak niezwykłymi doznaniami kulinarnymi. Bardzo się cieszę, że sam olej rzepakowy może posłużyć do stworzenia takich smakowych niebios. Normalnie idę do kuchni coś upichcić!

A oto zwycięskie przepisy:

1. Koktajl radości:

Składniki na 4 porcje:

– duża garść liści mleczu
– duża garść liści pokrzywy
– 100 g mrożonych truskawek
– 1 mango
– 3 szklanki mleka ryżowego
– 2 łyżki soku aloesowego
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– szczypta kurkumy
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładki koktajl. Wypić od razu i cieszyć się jego cudownym wpływem na organizm. Smacznego!

2. Muffiny z bananami:

Składniki:

Faza mokra:
1 jajko
3 wychodzące banany (z brązowymi plamkami na skórce)
1 jogurt naturalny
0,5 szklanki oleju Kujawskiego
Faza sucha:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
0,5 płaskiej łyżeczki soli
0,5 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Wymieszać w jednym pojemniku składniki fazy suchej, a w drugim fazy mokrej. Połączyć niedbale obie fazy.
Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości. Piec 25 minut w 175 stopniach.

3. Racuchy z jabłkami:

Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka kefiru
2 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
3 szklanki jabłek pokrojonych w dużą kostkę
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Jabłka umyć, cieniutko obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Kefir roztrzepać z jajkami i solą, dodać cukier waniliowy, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko utrzeć aby nie było grudek – ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany więc w razie potrzeby dodać mąki lub kefiru. Dodać pokrojone w plasterki jabłka, wymieszać dokładnie aby wszystkie plasterki pokryły się ciastem. Na rozgrzaną patelnię nalać trochę oleju rzepakowego, nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć na złoto-brązowo z obu stron, zdejmować na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

4. Pieczeń „czarne serce Jana”

Składniki:

schab bez kości o długości równej średnicy garnka
1- 2 cebule bez łupiny
opcjonalnie suszone śliwki lub morele
I creme de la creme przepisu, element kluczowy – szklanka oleju rzepakowego ♥

Przygotowanie:

Pomijając świniobicie, wszystko potem idzie gładko: Nalewamy do garnka olej, wkładamy osolony schab i cebule, wpędzamy wieprzka do piekarnika nagrzanego do granic wytrzymałości, czyli 200oC na ok.1,5 h. Voilà! Kto chce, może naciąć schab i w ranę wrazić owoce. Potem wystarczy założyć szwy lub spiąć szpikulcami do zrazów.

5. Chilli con carne

Składniki:

500 g mięsa mielonego (może być samo wieprzowe, albo pół na pół wieprzowe z wołowym)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
przecier pomidorowy
przyprawy: kumin, kolendra mielona, sól, pieprz, chili, papryka słodka – proporcje różne, w trakcie gotowania często doprawiam, jak czegoś mi brakuje, ale jeśli lubicie wszystko mieć idealnie odmierzone, proponuję 1 łyżeczkę każdej przyprawy.

1 łyżeczka kakao
1 łyżka keczupu
1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Mięso wraz z przyprawami przysmażam na łyżce oleju rzepakowego. Jak już się podsmaży dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Mieszam i chwilę podsmażam. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i odsączoną i przepłukaną fasolę czerwoną. Mieszam, dodaję koncentrat pomidorowy i trochę wody (w celu zrobienia sosu). Czekam, aż całość zawrze i dodaję łyżeczkę gorzkiego kakao i keczup.

Gwarantuję Wam, że dodatek kakao stworzy niesamowity smak i zapach! Duszę wszystko pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Z 5-10 minut przed końcem gotowania dorzucam kukurydzę.

Danie to najlepiej komponuje się z tortillami, ale czasem również podaję je z ryżem. Wtedy robię nieco rzadszy sos.

Tortille:

Składniki:

1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej (ale oczywiście możemy zastąpić ją tą zwykłą, bez szaleństw ;))

Przygotowanie:

Wszystko razem dokładnie mieszamy. Powinno wyjść nam gładkie i elastyczne ciasto. Jak już takie wyjdzie to owijamy je szczelnie folią i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na kawałki (12-16 sztuk), w zależności ile tortilli chcemy otrzymać i na jakiej patelni będziemy je smażyć.

Kawałki ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki i smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Kiedy na jednej stronie pojawią się bąbelki powietrza, wiadomo, że trzeba tortillę przewrócić na drugą stronę. Kładziemy placki na talerz, jeden na drugim, i przykrywamy je wilgotną ściereczką – dzięki temu nie wyschną i będą takie sprężyste jak te sklepowe.

logo-rzepak

ENJOY_pasek

5 KOMENTARZE

  1. Na widok mleczy a zwłaszcza dmuchawców sięgam odruchowo po motykę, ale sam koktail zapowiada się wybornie 😉
    No to drukuję i jutro zacznę od chili con carne.

  2. Ale radość 🙂 Bardzo dziękuję za nagrodę. Jestem w szoku, że to ja wygrałam. Pozostałym uczestnikom gratuluję wspaniałych pomysłów 🙂