Dlaczego warto podawać dzieciom żurawinę?

Cierpkie i kwaśne owoce żurawiny o zdecydowanym, oryginalnym smaku, mogą nie być tymi, które dzieci będą zajadać z uwielbieniem. Istnieje jednak kilka poważnych przesłanek, dla których warto wprowadzić ten owoc do diety dziecka i to już od najmłodszych lat. Najlepszym rozwiązaniem jest podanie suszonych, dobrej jakości owoców, jako forma zdrowej przekąski lub dodatek do śniadania (owsianki, jaglanki itp.).

Właściwości odżywcze żurawiny

Niegdyś żurawina była wykorzystywana w medycynie naturalnej jako skuteczny środek służący do leczenia zatrucia krwi i w celach zatrzymania krwawienia. Z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, żeglarze zabierali w trasę spore ilości żurawiny, która miała ich chronić przed niebezpiecznym szkorbutem. Warto wiedzieć, że już ½ szklanki porcji żurawiny zapewni dziecku 10% dziennej wartości witaminy C. Jest również bogata w minerały, takie jak miedź, mangan i potas. Żurawina to prawdziwy superfood.

Dobroczynne działanie owoców żurawiny

Żurawina jest naturalnym, silnym przeciwutleniaczem. W swoim składzie zawiera proantocyjanidyny, flawonoidy i witaminę A. Związki te pomagają zmniejszyć uszkodzenia oksydacyjne i wzmacniają układ odpornościowy. Proantocyjanidyny zabijają również bakterie, które przyklejają się do wnętrza ciała. Stosowanie żurawiny w okresie jesieni i wczesnej wiosny może wzmocnić odporność dziecka i zapobiec przeziębieniom. Syrop z żurawiny, podobnie jak syrop lub sok z aceroli to gigantyczna dawka uderzeniowa witaminy C, która jest odpowiedzialna nie tylko za odporność, ale również inne ważne procesy zachodzące w młodym organizmie. Żurawina jest również niezwykle popularna w leczeniu i zapobieganiu zakażeniom dróg moczowych (ZUM), które dość często dotykają małych dzieci. Żurawina pomaga wypłukać bakterie E. coli z pęcherza moczowego, zapobiegając tym samym zakażeniu dróg moczowych. To świetny sposób jako prewencja i wspomaganie leczenia ZUM u dzieci (i nie tylko). W kwestii zdrowia zębów mlecznych i stałych, żurawina również ma sporo do powiedzenia. Włączenie żurawiny w dietę dziecka może rozwiązać problem rozwoju próchnicy. Przeciwutleniacze zawarte w tych owocach, zmniejszą ilość bakterii na zębach dziecka, co bezpośrednio zapobiega powstawianiu próchnicy i chorób dziąseł.

Jeśli dziecko nie toleruje smaku samej żurawiny, można zaproponować mu sok z dodatkiem innych owoców np. jabłek. Warto wybierać te w 100% naturalne, tłoczone i niesłodzone. Jeśli jednak dziecko nie poznało jeszcze jej smaku, można podawać  naturalne owoce żurawiny już na samym początku rozszerzania diety, czy to metodą BLW, czy tez miksowane bezpośrednio do kaszki. Żurawinę można podawać również do sosów – świetnie pasują do dań mięsnych i mącznych (makarony). Domowa konfitura z żurawiny będzie smakować dzieciom jako dodatek do naleśników lub pieczonych jabłek. Unikanie jej dosładzania cukrem i zastępowanie go miodem lub naturalną słodyczą innych owoców, wspomaga jej zdrowotne działanie. Chroni nie tylko układ odpornościowy, ale i zęby malucha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *