Jak zrobić chrupiące gofry, które wyjdą nawet w najgorszej gofrownicy
Gorfy. Jeden z najprostszych i najbardziej popularnych deserów na świecie. Jedzone z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami czy dżemem są smakołykiem, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Proste składniki i nieskomplikowany przepis sprawiają, że wiele osób przyrządza je samodzielnie w domu. Chrupkość, lekkość, złocisty kolor. To konkretne warunki, które muszą spełnić idealne gofry. Sprawdź, jak zrobić chrupiące gofry, które wyjdą nawet w najgorszej gofrownicy?
Czym różnią się gofrownice?
Wiele osób uważa, że dobre gofry to przede wszystkim dobry sprzęt. Częściowo jest to prawda, jednak nawet na kiepskiej gofrownicy można przyrządzić smaczne i chrupiące gofry, które zachwycą całą rodzinę. Jaka jest jednak różnica pomiędzy gofrownicami? Najważniejszy parametr to moc, jaką jest w stanie wygenerować urządzenie, czym wyższa tym lepiej. Jednakże, nawet urządzenie o słabszej mocy, odpowiednio wykorzystane, może upiec dobre gofry. Najważniejsze to dobrze rozgrzać gofrownicę przed pieczeniem i dostosować przepis do swojego urządzenia.
Składniki
Przepisów na gofry jest tyle ile osób je przyrządzających. Podstawowe składniki to mąka pszenna tortowa, jajka, mleko, woda, proszek do pieczenia, cukier, olej, sól. Wykorzystanie lekkiej mąki tortowej sprawia, że gorfy są lekkie, cukier i mleko nadają chrupkości i koloru, proszek do pieczenia i jajka wiążą składniki i wzmacniają strukturę. Olej z kolei pozwala zmieszać się składnikom. Nie idealnego przepisu na ciasto gofrowe. Wszystko jest zależne od indywidualnych preferencji, używanego urządzenia oraz od składników. W przypadku zbyt mało chrupkich gofrów warto poeksperymentować z proporcjami składników. Dać mniej mleka, wykorzystać wodę gazowaną, cukier waniliowy zamiast zwykłego. Można też skorzystać z któregoś z polecanych trików na chrupiące gofry.
Sposób podania
Niektórzy zapewniają, że dodanie śmietany lub sody oczyszczonej gwarantuje chrupkość i lekkość. Jeszcze inni całkowicie rezygnują z mleka lub wykorzystują mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną. Sposobów jest naprawdę wiele i warto eksperymentować i wybrać takie, które będą pasować do Twojej gofrownicy. Równie ważne co rozgrzana gofrownica czy przepis jest też sposób podania. Przygotowując ciasto na gofry najlepiej będzie jak usmażysz je od razu po przygotowaniu. Natomiast jeśli chodzi o podanie to, żeby zachować chrupkość nigdy nie odkładaj gofrów bezpośrednio na talerz i nie kładź ich na sobie. Dobrym sposobem jest wykorzystanie kratki na jedzenie lub rusztu w piekarniku. Jeśli nie zamierzasz podawać gofrów od razu to warto wpierw piekarnik rozgrzać, dzięki czemu zachowasz chrupkość na dłużej.