Sałatki i przekąski na imprezę dla dorosłych i na kinderparty
Przygotowanie przyjęcia to zawsze spore wyzwanie i niemała zagwozdka. Niezależnie od tego czy jest to nowoczesne stand up party, czy też impreza dla dzieci – przekąski i sałatki serwowane podczas ich trwania powinny być nie tylko smaczne ale i zdrowe.
Co warto wiedzieć przed przygotowaniem przyjęcia dla dorosłych?
To co zawsze się sprawdza to mix różnego rodzaju warzyw i owoców. Na listę swoich zakupów warto wpisać takie rodzaje extrafood (czyli wyjątkowo zdrowych produktów) jak awokado, gruszki, kolorowa papryka, rzodkiewki, słodki groszek, oliwki i inne – najlepiej żeby to były sezonowe produkty. Do różnego rodzaju sałatek świetnie nadają się przeróżne orzechy, które rewelacyjnie komponują się zarówno w słodkiej wersji z serem camembert i winogronami, jak i w nieco ostrzejszych tonach, z dressingiem winegret i serem pleśniowym. Orzechy są nie tylko zdrowe, ale doskonale podkreślają smak niektórych sałatek. Czasem wystarczy garść migdałów, orzech włoskich, lub lekko prażonych orzechów piniowych, aby kompletnie zmienić smak tradycyjnej sałatki i przy okazji zachwycić swoich gości. Orzechy mają również wady – są bardzo uczulające. Osoby, które posiadają alergie na orzechy, kosztując danie z ich zawartością, ryzykują zdrowiem. Z uwagi na taką zależność, warto uczulać swoich gości o zawartości przygotowanych dań, a najlepiej przygotować dwie wersje sałatki – jedną bez potencjalnych alergenów, drugą zgodną z zaplanowanym przepisem.
Wskazówki na Kinder party
Jeśli chodzi o menu dziecięce, to stoły na kinder party naprawdę nie muszą uginać się od cukru i słodyczy, żeby były chętnie opróżniane. Furorę na większości balów dziecięcych robi owocowy jeż, który skonstruowany jest z połówki arbuza, w którą powbijane są owocowe szaszłyki, na długich wykałaczkach. Dzieci jedzą oczami, jeśli coś je zaciekawi swoją formą – będą chętne na degustację. Warto również sprawdzić przepis na warzywne muffinki, które są nie tylko smaczne, ale w sprytny sposób przemycają warzywa do diety małych przeciwników smaku warzyw. Zamiast cukru, do przygotowania dziecięcych słodkości można dodać syrop daktylowy, cukier kokosowy lub brzozowy. To zdrowsze zamienniki niezdrowego cukru, które oprócz słodkiego smaku dostarczają wielu witamin.
Ultraszybkie pomysły na poczęstunek dla niespodziewanych gości
Sałatka marokańska z komosą ryżową
- 1 ½ szklanki gotowanej komosy ryżowej
- 1 filiżanka” piórek” marchewkowych
- 4 szalotki, cienko pokrojone
- 1 puszka ciecierzycy, spłukana i osuszona
- ⅓ filiżanki rodzynek
- ¼ szklanki posiekanych pistacji
- 1 pęczek posiekanej pietruszki
Na sos
- ½ łyżeczki proszku kminku
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu (syrop klonowy lub brązowy cukier dla wegan)
- ½ łyżeczki soli
- ⅛ łyżeczka chili w proszku
Tak naprawdę wystarczy ugotować komosę ryżową zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po jej ostygnięciu i odsączeniu, należy wymieszać wszystkie składniki razem i polać dressingiem. Sos zawsze najprościej przygotowuje się w słoiku, wlewając i wsypując wszystkie jego składniki i po zamknięciu słoika, energicznie potrząsając.
Pudding „czekoladowy” z awokado
- 1 średnio dojrzałe awokado
- ½ szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
- ¼ filiżanki masła orzechowego
- 4-6 łyżek syropu klonowego lub daktylowego
- 3 łyżki zwykłego kakao
- 2 szczypty soli morskiej
- 2 łyżki niesłodzonych płatków kokosowych (opcjonalnie)
Aby przygotować słodką i zdrową niespodziankę dla dzieci, należy umieścić wszystkie składniki w wysokim naczyniu i dokładnie zblendować – aż do uzyskania gładkiej masy. Powstały pudding trzeba przełożyć do niewielkich miseczek/szklanek i opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi.
Zdrowe alternatywy, niezdrowych przekąsek
Skupiając się na walorach zdrowotnych przygotowywanych potraw, daje się do zrozumienia swoim gościom, że są ważni i przygotowanie dla nich poczęstunku było zaplanowane i przemyślane. Zamiast w pośpiechu wsypywać niezdrowe chipsy do misek, można zadbać o przygotowanie chipsów z buraka, lub cienko pokrojonych warzyw. Odpowiednio przyprawione, dokładnie wysuszone i uprażone cienkie plastry warzyw są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim wyśmienicie smakują. To coś nowego i nietuzinkowego. Innym pomysłem na chrupiącą przekąskę „do ręki”, idealną na stand up paty są uprażone ziarna, wcześniej ugotowanej i przyprawionej ciecierzycy. Posypana papryka, solą i odrobiną czosnku długo pieczona ciecierzyca chrupie pod zębami jak popcorn i przy okazji dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Pozostając przy ciecierzycy – domowy hummus jest dobrym zamiennikiem tłustych dipów serowych. Można w nim zanurzać pokrojone w słupki warzywa i paluszki chlebowe. Dzieci także chętnie sięgną po taka przekąskę.
Żeby przygotować smaczne i zdrowe sałatki i przekąski na przyjęcie nie trzeba całego dnia spędzić w kuchni. Tak naprawdę, wystarczy jedna – dwie sałatki, lub wytrawna tarta i kilka przekąsek, zęby goście wyszli zadowoleni i najedzeni. Menu można od razu przygotować „pod dzieci”, wtedy można zaoszczędzić dodatkowy czas i siły, które będą potrzeba na przyjęciu.